22 Ocak 2014 Çarşamba

Armut tatlısı

Aslında bu tatlının çok benzerini ilk kez 2 sene önce,  Kayra'nın Şaraplı Lezzetler workshop'unda Şef Eyüp Kemal Sevinç ile yapmıştım. (Şaraplı Lezzetler ile ilgili yazıyı Nisan 2012 post ları arasında bulabilirsiniz.) O zamandan beridir de çok sıklıkla yaparım. Tarifi zamanla biraz daha kendime göre şekillendirdim... Hem kolay, hem sağlıklı, hem de lezzetli ve keyifli...Bu vesileyle Sevgili Eyüp Kemal Sevinç'e ve çok sevdiğim Kayra'ya bir kez daha teşekkürler...

Buyrun tarif;

Malzemeler:
İstediğiniz adette Santa Maria armudu (ben genelde 8-10 taneden yapıyorum)
Esmer şeker
1 kutu vişne suyu
Kabuk tarçın
Karanfil


Armudun adı Santa Maria'ymış. Sert, sulu, şekilleri oldukça düzgün, her yerde bulunabiliyor. Armutları güzelce yıkayın, alt kısımlarını armutlar düz zeminde dik durabilecek şekilde kesin  ve kabuklarını soyun.











Armutların iç kısımlarını, çekirdeklerini bir meyve soyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla çıkarın.



Yayvan ve derin bir tencere kullanırsanız daha rahat edersiniz. Tencereyi ocağa koyup hafif kızmasını bekleyin. Soyduğunuz ve içlerini çıkardığınız armutları tencereye koyun. Alt kısımları azıcık kızarsın, bu aşamada armutlar hafif su bırakacak ve meyvenin kendi şekeri karamelize olacak.








Tenceredeki armutların hepsinin üzerine göz kararı esmer şeker dökün. (Ben 1 armuda 1 yemek kaşığı denk gelecek gibi döküyorum. Damak tadınıza göre miktarı arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.)


Ben armutların çıkardığım iç kısımlarını da, hem çekirdekleri pişecek olan suya jöle kıvamını versin diye hem de lezzet katsın diye pişirirken tekrar tencereye atıyorum. Hatta ilk başta kestiğiniz armutların alt kısımlarını da tencereye atın. Sonrasında onlar da sağlıklı birer atıştırmalık oluyor. 

Armutlar şekerle de çok azıcık piştikten sonra üzerlerine önce çok az sonra yavaş yavaş biraz daha vişne suyu dökün. (ben vişne suyurunun genellikle yarımından biraz fazlasını kullanıyorum, siz damak tadınıza göre koyabilirsiniz.) 

2-3 kabuk tarçın, 8-10 tane karanfil atın. Biraz portakal kabuğu rendeleyin. Ve kaynamaya bırakın. Önce yüksek ateşte 5 dk, sonra da kısık ateşte 30-40 dk pişirin. ( pişirme süreniz armutlarınızı nasıl istediğinize bağlı. Ben çok pişmiş, yumuşak sevmiyorum, o yüzden 30-40 dk da istediğim kıvam oluyor. Bir çatal yardımıyla armutların sertliğine bakıp bu süreyi belirleyebilirsiniz.






Armutları 15 dk dan sonra yan yatırın, ve her tarafı pişecek şekilde çevirin.







Piştiğine karar verdiğiniz armutlarınızı servis tabağına alın. Ben genelde uzun ince beyaz bir servis tabağına alıyorum. Beyazda armutlar çok şeker görünüyor:) 

Servis yaparken yanına sade dondurma veya şeker kısıtınız yoksa ve evde varsa azıcık pişmayiye koyabilirsiniz.. Şık oluyor sunumu... (biz pişmaniyeyi pek tercih etmiyoruz:) sizinki size kalmış diyor, afiyetler diliyorum...

Önemli not: Aslında normalde armut tatlısına vişne suyu ile birlikte kırmızı tatlı şarap da koyuyorum pişirirken, ama bu armutları henüz 1 aylık anne olan kuzenim İnci için yaptığımdan bu sefer sadece vişne suyu koydum. Şarap da koymak isterseniz Kayra Madre tercih edebilirsiniz. (Öküzgözü-Boğazkere karışımı, meyvemsi, tatlı, tatlılara çok yakışan bir şarap! Öneririm.)

Damaklarımızdaki tatlar hiç eksilmesin, hep artsın...

1 yorum:

  1. YEMEK TARİFİ BLOĞU OLANLARA MÜJDE

    Yemek bloglarının tanıtım ve paylaşım yapabileceği BU BENİM TARİFİM sayfası yakında hizmetinizde olacak.

    - Yemek bloglarına sayfada paylaşım ve tanıtım yetkisi verilecek.

    - Paylaşımlar mutlaka kendilerine ait blog/bloglardan olacak. Başkasına ait bloglardan paylaşım yapılamayacak. Bu şekilde hareket edenlerin paylaşım yetkisi alınacak.

    - Paylaşımlar sayfanın sıkıcı olmaması ve paylaşım bombardımanı olmaması açısından belirli bir sayıda olacak.

    - Blogların paylaşımlarındaki beğeni durumuna göre bloglar arasında paylaşım sayısında farklılıklar olabilecek. Böylece kaliteli paylaşım yapan bloglar korunmuş olacak.

    İlgilenirseniz: tmyemek@hotmail.com

    YanıtlaSil