25 Şubat 2013 Pazartesi

Beze, atom, mereng...

Beze, atom, mereng...aslında 3'ü de aynı şey...farklı isimleri olmasının nedenini açıkçası bilemiyorum...Esasen hiç aramayacağım birşeydi, yemesem aklıma bile gelmezdi...Ama sunumuna bayılıyorum...Çok cici, şık duruyor bence...güzel bir kavanozun içinde dolu dolu...

2 haftadır deneme yapıyorum, taktım kafaya, bence güzel oldu denemeler, tadanlar da beğendiler, şimdi limon kabuklu, tarçınlı ve kahveli de deneyeceğim. Hassas birşey olduğundan bu eklemelerle güzel olacak mı bilmiyorum, deneyince onu da paylaşacağım...

Basit gibi görünen, ama yapılmasında püf noktaları olan birşey "beze"...;
  • Yumurtaların aklarını sarılarından ayırırken kesinlikle akın içine 1 damla da olsa sarı karışmamalı
  • Yumurtalar oda sıcaklığında olmalı
  • Yumurtalar özenle çırpılmalı, kıvamı tutmadan pişirme işlemine geçilmemeli
  • Sabırla, düşün derecede uzuuuunn uzun pişirmeli, kızarmadan...
Malzemeler; 4 yumurta akı
                   4 çay bardağı toz şeker
                   3-4 damla limon suyu
                   Küçücük bir pinch tuz

Yapılışı; 
                  Yumurta aklarını, şekeri, limon ve tuzu kıvam alıncaya kadar 10 dk çırpın. 





Çırpma kabınızdan daha büyük bir kabın içine kaynar su koyun, çırpma kabınızı su dolu kaba oturtup 10 dk da bu şekilde çırpın. Böylelikle toz şeker kabınız ılındıkça daha kolay eriyecektir. Bu işlemden sonra da biraz daha çırpmaya devam edin. Karışım iyice kıvamlı olduğunda çırpma işlemini bırakabilirsiniz. Çırpının ucunu kaldırdığınızda malzeme çırpıcının uçlarında olduğu gibi durmalı, aşağı düşmemeli. 




kıvam böyle olmalı...


kıvam böyle olmalı...

bezelerim fırınlanmadan önce...

bezeler fırın öncesi...

bezeler fırın öncesi...



bezeler fırında...

100 derecede, en az 1 saat, mümkünse 1.5 saat pişirilmeli...Üzerlerinin kızarmamasına dikkat edelim, bembeyaz kaldığında güzel oluyor...

bezeler fırından çıkar çıkmaz...

ve artık sunuma hazzzıııırrrııızz...:)


aaaffiiyyetttler olsuuunnn...:)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder