2 Eylül 2013 Pazartesi

Midilli 2013...

Geçen sene ilk denememizden sonra Midilli aşığı olduk çıktık...2012 yazılarım arasında geçen seneki yazıyı bulabilirsiniz...Ada daha önce de paylaştığım gibi çok büyük bir ada, 6 günde 500 küsur km yol yaptık, geçtiğimiz sene de bu sene de...Ama arabaya atlayıp karış karış gezip, saklı cennetleri keşfetmezsen Midilli'yi anlamazsın...O yüzden hep söylüyorum bizim Midilli aşkımız beklentimizi karşıladığı için oluştu...Cennet gibi bir deniz, bakir koylar, güzel yemek (tabii ki özellikle deniz mahsulü), güzel hava, güzel içki, sade ve sakin bir tatil ise isteğiniz Midilli tam yeri...Ama tesis, hareket, konfor vb arıyorsanız gidip kendinizi de adayı da üzmeyiniz derim:)

Geçen sene adanın kuzeyi, güneyi ve batısını kurcalamıştık, bu sene değişik yerler de bulalım dedik batısına, güneybatısına da gittik...Geçtiğimiz seneden en farklı olan deneyim bence güneybatıydı...Eresos Plajı, adanın diğer yerlerine nazaran daha turistik, hareketli bir yer...Sappho'nun yaşadığı yermiş burası...Biliyorsunuz Midilli, Yunan şair Sappho'nun memleketi...küçük ama keyifli bir yer Eresos...deniz kenarında şirin kafeler, hediyelik eşya alınabilecek küçük dükkanlar...vb (siestayı göz önünde bulundurarak bu dükkanları öğle saati olmadan ziyaret edin)


                                                  Eresos...

Eresos'tan sonra ilk defa gittiğimiz bir başka yer de Vatera...Vatera, adanın güneyi, harika bir plaj var...Plaj boyunca düzgün denilebilecek restoran ve kafeler mevcut...Deniz çok güzel, dalgasız, taş ve kum karışık...


Vatera...

Gitmeden yine detaylı bir araştırma yapıp Mytilene'de (başkent) akşamları yemek yenilebilecek farklı yerler not etmiştim. Bunlar, limanın 5-10 dk yürüme mesafesi dışındaki Panayuda bölgesinde 2 tane restorandı...Panayuda taverna bölgesi olarak da anılıyor...Taverna bizim anladığımız taverna değil tabii, salaş restoranlarda içerde kısık sesli Yunan müziği çalıyor...Yemekler kötü değildi ama illa gidin, aman kaçırmayın diyeceğim yerler değildi...Bir daha gider miyiz bilmiyorum...

Adada sürekli deniz mahsulü yemekten bazen insan sıkılabiliyor, farklı tatlar da arıyor...Hoş ben sıkılmadım deniz mahsulünden ama yine de farklı birşeyler denemek isteyip, limandaki İtalyan Restoran'ı Martano'ya gittik 2 kez...Servisi, menüsü, lezzeti herşey harika bence...Çalışanlar arı gibi, ve hepsi güleryüzlü...keyifli, önerebileceğim bir yer...Pizzaları nefis...Şaraplar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, adada genelde taze üzümlerden yapılmış şaraplar var, çok şahane sayılmaz ama idare ediyor...Martano'ya kesin gidin derim...


Martano

Bunların dışında yine tabii ki O Ermis'e Niko'ya gittik...Abartmıyorum Midilli'deki en en başarılı restoran bence...Herşey leziz...Niko, yerin sahibi, eşi ve kızıyla işletiyor burayı...İşi severek yaptıkları çok belli, Türk sempatizanı bir adam...Niko'ya gitmek şart...Gidince fava yemek kesin şart....Hayatımda yediğim en lezzetli favaydı...Gerçekten anneminkinden bile güzeldi..Bizim yaptığımız fava gibi katı kıvamlı değil daha sıvı, yumuşaktı...Ilık servis ediliyor...Bıraksan 2 ekmek yersin ama yemedik tabii:)))Onun dışında patlıcanı, ahtapotu, özellikle köftesi nefis nefis...


Niko...:)



Şarapta pişirilmiş ahtapot...10 üzerinden 10...




Niko'nun favası...

Plomari...
çok taşlık bir deniz ama gitmenizi önerebileceğim yerlerden...Plajın adı Agios İsidoros...geçen seneki yazıdan detaylara bakabilirsiniz...Deniz nefis nefis...

Veeee ve ve Agios Ermogenis...aşığım, seviyorum, bayılıyorum...Benim için gerçekten cennet...Aslında çok da yazmak istemiyorum, herkes duysun bilsin gitsin istemiyorum, bu konuda biraz bencil düşünüyor ama yine de düşündüğümü yapamıyorum ve yazıyorum...Muhteşem bir deniz, çok salaş bir sahil ve restoran, güzel uzo, güzel yemek...aahhhhh...Geçen sene adadaki Yunan'lıların bile çok bilmediğini anladığımız bir yerdi, bu sene biraz daha tanınmış sanki, sabah 10.30 sonrası plajda gölge yer bulmak biraz zordu...Zaten kısa bir plaj, toplasan 20 şezlong şemsiye yoktur...



Agios Ermogenis...

Agios Ermogenis...

Agios Ermogenis...
Bunlar yemeğe oturduğunda bu telden alınıp ızgaraya ya da şaraba atılıyor...

Bize göre uzo Barbayani...mavisi favori...mmmmmm

Greek Salad...
Sadece bu olsun, bir de uzo olsun, bir de deniz kenarında olayım yeter...

Izgara kalamar...lokum...

Sardalya...buldum mu affetmem...



Frappe...Midilli'de muhtemelen en çok tüketilen içeceklerden...bu fotoğraf benim pipeti geri üfleyip köpürttüğüm hali diye garip gözüküyor...sütsüz, şekersiz frappe, mis...


Gece Mytilene...şıkır şıkır...




Adanın pek sevmediğim anı...dönüşü...bu senelik bu kadar, inşallah yeniden görüşürüz güzel Midilli...


Bana diyorlar "denizin kızı"...doyamıyorum doyamıyorum...Bu fotoğraf alakasız oldu ama çok sevdim...kıyamadım bunu da koydum...

Midilli'ye gidiş-dönüş yol vb detayları 2012 yazımda olduğundan bir kez daha tekrar etmedim, Midilli'ye niyetlenirseniz 2012 Midilli'mizi de okuyun...

Sevgiyle kalın...